måndag 23 maj 2016

Inlärning är inte alltid enkelt....

Det gäller att tänka till när man håller på och tränar hund. Och att inte glömma att om hunden inte gör det man ber den om, då är inte momentet rätt inlärt... eller inte tillräckligt befäst. Ett moment är rätt inlärt när hunden väljer bort andra alternativ och gör det man ber den om...

Och man får heller inte glömma att ett moment snabbt byter skepnad till något helt okänt om man helt plötsligt vill ha momentet utfört på ett annat sätt än vad hunden är van sedan tidigare. Det är därför det är så viktigt att träna momenten på olika ställen, under olika förhållanden och med olika förberedelser.

Momentet Hopp i de olika klasserna är ett exempel på ett moment som byter skepnad från klass 1 till hur det ser ut i de högre klasserna. Det krävs att just kommandot Hopp är rätt inlärt och befäst för att hunden ska kunna tillämpa det i de olika typerna av moment där just det kommandot förekommer.


Vi håller ju på med inlärningen av rutan. Och visst....  9 ggr av 10 så gör Jippie det momentet helt OK, men det måste ju funka 10 ggr av 10 för att det ska vara hållbart, så jag anser fortfarande att Jippie inte kan det momentet. .

Och när jag tänker efter så har han alltid sett när rutan ställts ut. Även om han suttit i bilen så har han sett, och när nån annan ställt ut rutan så har han sett det också. Och man ska inte underskatta hundarna, inte Jippie i alla fall, en sån grej räcker som hjälp för honom. Då vet han att "nu ska jag springa till rutan snart..."    På tävling ser han inte när rutan ställs ut....och med minsta lilla otur så är det bara det som stjälper momentet just den dagen. Så jag måste alltså få tag på någon som ställer ut rutan när vi inte är i närheten...

Och både rutan och hoppmomenten är ju såna moment där man vill att hunden, när den hör kommandot, snabbt kollar in... var är utan?? eller vart står hoppet?  och så rusar dit och utför det den ska.

Fast så är det ju med många moment... apportering t.ex... var är apporten?? och så full fart för att hämta in den.


Men eftersom jag tränar på de mest märkliga platser så är i alla fall det där med miljö inget problem för Jippie, när han jobbar är det få saker som stör honom. Vi har tränat lydnad i skogen, på appellplaner, på trottoarer mitt inne i stan, på parkeringsplatser, utanför sjukhusentrén, på gräs, på grus, på sand, på asfalt och ibland i vatten också

Vi tränar ofta med de andra hundarna runt omkring och det verkar inte störa Jippie nåt alls.Här kan man ju tycka att han skulle påverkas av det Salza gör, eller rättare sagt inte gör, men han bryr sig inte alls.  Och i filmsnutten här nedan är det likadant.... han kör sitt race och struntar i vad Salza gör... eller inte gör. 
Det känns himla bra att han föredrar att samarbeta med mig istället för att kolla vad de andra hundarna gör, för att sen göra detsamma. Idag när vi tränat färdigt hoppade Salza glatt in i bilen, vi hade varit hemifrån ganska så länge och hon ville väl hem antar jag. Jippie däremot han stod 10 m bort och hela hans kroppsställning sa "NEJ, jag vill jobba mer!!" . Jag fick ta till stora rösten för att han skulle komma och hoppa in i bilen....

Näe, det som mest stör vår lydnadsträning är att han hittar egna lösningar på momenten, och det är inte alltid så att det är så bra lösningar... i alla fall inte poängmässigt sett. Hans lösningar är så att säga "ändamålsenliga", men som sagt...  inte så bra på tävling.

Men han är en enda stor glädje att jobba med.... otroligt arbetsvillig och helt outtröttlig. Oerhört lättlärd (på både gott och ont) och vore han inte belastad med en något oinspirerad och omotiverad matte så skulle han vara halvvägs upp bland stjärnorna vid det här laget. Han är en sån där hund där man inte kan se nån anledning till att han inte skulle kunna nå topp-prestationer....  om det bara berodde på honom själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar