fredag 27 maj 2016

Premiärtävling i lydnadens klass 2

Äntligen kom vi till skott....  igår var det dags för premiär i klass 2. Den var egentligen planerad till i höstas, men träningslusten infann sig nästan aldrig och vi blev inte helt klara med det där momentet som kallas rutan.

Fast vi är inte helt klara med det moment nu heller....  men ibland ska man ju ha lite tur också så jag chansade på det.

Men Jippie är kvällstrött, eller rättare sagt lärd att på kvällen händer inget. När middag och rastning är avklarad då sover sedan hundarna här i huset hela långa kvällen.

Och det är tydligt att Jippies bästa tid är på dagen, gärna på förmiddagen.... på kvällen är han lite loj och har lite svårt att tagga till sig på samma sätt som han kan göra på dagen. Nu verkar det bara finnas kvällstävlingar inom räckhåll, och det är inte optimalt för vår del, men det är ju bara att bita i det sura äpplet och köra ändå.... om man nu vill tävla.


Igår var det i alla fall dags.....  och jag måste ju erkänna att domaren inte var av den allra strängaste sorten


FRITT FÖLJ          Betyg 9       Domarens kommentar: släpar något, något före.
                                                   Min kommentar: ofokuserad, störd av funktionärer på plan, lite loj.

LÄGGANDE:        Betyg 7       Domarens kommentar: Dk, släpar, lägger sig långsamt.
                                                   Min kommentar: Missar starten helt, stirrar på tävl.ledaren,                                                                    ofokuserad och missar nästan mitt ligg-kommando.


INKALLANDE:    Betyg 10     Domarens kommentar:   ------
                                                   Min kommentar: lite långt ifrån vid ingång.


SÄNDANDE MED STÄLLANDE (RUTAN):  Betyg 9  Domarens kommentar: Går ej rakt in i rutan.
                                                    Min kommentar: Gör en snygg piruett precis före främre                                                                         kantmarkeringen och kliver sedan omsorgsfullt över markeringen in i                                                     rutan.  


APPORTERING:    Betyg: 9      Domarens kommentar: Tveksamt gripande.
                                                    Min kommentar: Helt OK gripande men flyttar runt apporten i mun                                                       nån gång under ingång


FRITT HOPP ÖVER HINDER:  Betyg 10   Domarens kommentar:  -------
                                                                       Min kommentar: Ok, men lite oengagerat.


FJÄRRDIRIGERING:  Betyg: 8   Domarens kommentar: Gnäller, dk.
                                                       Min kommentar: ofokuserad, dk vid andra sättandet, gnäller.


PLATSLIGGNING I GRUPP:  Betyg 10  Domarens kommentar  ---------------
                                                                   Min kommentar: ofokuserad, ngt orolig, kikar då och då på                                                                    tiken vid sidan om.


HELHETSINTRYCK:  Betyg  9   Domarens kommentar:  -----
                                                       Min kommentar:  ofokuserad och störd av människorna på planen.


Resultatet blev i alla fall 184 p och det räckte förutom 1:a priset även till en klassvinst, och eftersom mitt mål alltid enbart är att nå gränsen för ett 1:a pris så är jag så klart helnöjd med Jippies prestation.                                                                


Jag fick bekräftat att momentet rutan inte är helt befäst. Han vet vart han ska ha tassarna, men han har inte riktigt koll på hur han på ett optimalt sätt ska åstadkomma det. Men han gillar nog momentet i sig för vi passerade rutan när vi skulle gå till startpunkten för fria följet och då såg jag att han fokuserade på rutan, vilket han ju inte skulle i just det läget.

Apporteringen funkade inte riktigt lika fint som på träning. Främmande apport... kanske...  och så lite störd av funktionärerna.

Läggandet var ingen direkt överraskning. För att det ska funka för en 10:a så måste han vara fokuserad till 100% och det är svårt för honom när det är tävling. Vi tränar nästan alltid ensamma och han är inte van vid tävlingssituationen.

Fjärrdirigeringen var väl den stora missräkningen. Där var jag hyfsat säker på en 10:a, men så är det ju.... det man är säker på det går aldrig så som man tänkt sig.  Vi har tränat fjärren i de mest skiftande situationer och på de mest otänkbara ställen, och det har alltid gått lysande... men, men...   En 8:a i betyg är ingen katastrof, men dock en liten besvikelse.

Platsliggningen i grupp var också en liten överraskning. Han brukar strunta totalt i de andra hundarna som ligger vid sidan om, men igår var han lite orolig. Och han var redan när vi gick in på planen väldigt intresserad av den tiken som skulle ligga på hans ena sida.

Och när vi ställt upp på rad och höll på att koppla loss hundarna så gick tävlingsledaren och ställde ut en kon på det avståndet där vi skulle ställa upp sedan vi lämnat hundarna. Det tyckte Jippie var våldsamt intressant.... så det strulade lite redan när jag skulle lägga ner honom. Men han låg, och det är ju huvudsaken.

Platsliggningen i grupp låg som sista moment för klass 1 och 2, och i klass 2 var det en hund som direkt satte sig upp och sedan efter en stund började röra på sig. I klass 1 var det rejält rörigt redan
när förarna kopplade loss inför momentet....  så det kanske är så att jag har haft tur tidigare i mitt liv som mest bara upplevt lugna platsliggningar.

Men nu är i alla fall klass 2-premiären avklarad och Jippie har visat att han kan leverera även om han inte är direkt på topp.


1 kommentar: