söndag 12 februari 2017

Fler Nosework-funderingar

Det ploppade upp ett inlägg på fejjan som handlade om svårigheten att anmäla till nosework-tävlingar. Och svårigheten bestod bl.a. i att när man väl kunde anmäla så var tävlingen redan fulltecknad.

SNWK använder sig av först-till-kvarn-metoden när det gäller anmälningar till officiella tävlingar, och det är dom ju ensamma om när det gäller officiella tävlingar inom hunderiet.

Det innebär alltså att de som har kontakter med arrangören till en viss tävling sitter på språng vid datorn kl 00.01 den dagen tävlingen öppnas för anmälan. När andra senare under dagen, eller... hemska tanke... några dagar senare hittar på tävlingen och vill anmäla sig, då är den redan fulltecknad.
'
Och det gäller liksom inte bara tävlingar inom den närmaste tiden, det kan gälla tävlingar många månader framöver. Så snart SNWK godkänt tävlingen och lagt in den i sin kalender så kan arrangören ta emot anmälningar.

Detta innebär alltså att en tävling i t.ex. augusti-september-oktober månad redan kan vara fulltecknad i februari månad. Och anmälningsavgifterna är höga så för den som vill tävla kanske en eller flera gånger/månad under året, så är det många pengar man ligger ute med långt i förväg.

Inträffar det sedan något som gör att man inte kan åka på den där tävlingen i augusti-september-oktober, som man anmälde till i januari/februari, då är pengarna borta. Jovisst man får tillbaka pengarna vid sjukdom och så där, och antagligen också vid dödsfall  men det är ju massor av andra saker som hinner inträffa under så lång tid.

Nu säger SNWK att man inte har något bra system för att hantera en lottning av deltagare. Hmmm... måste allting ske via dator och dyra datorsystem nu för tiden? Jaja...

Men nyfiken som jag är så läser jag förstås på i regelhäftet och arrangörsmanualen... 

"Anmälan till prov och tävling i Nose Work görs enligt SNWKs instruktioner."  Så står det i reglerna,

I arrangörsmanualen (som väl får betraktas som SNWK:s instruktioner) står det så här betr. detta:

Inbjudan till tävling:
 I inbjudan till tävlande informerar arrangören lämpligtvis om följande:
• datum, plats och tider
• tävlingsavgifter, sista anmälningsdag samt inbetalningsinformation
• klasser och moment som ingår
• maximalt antal ekipage i varje klass
osv...

Tja...  det där med först-till-kvarn har faktiskt ingen grund i SNWK:s regelverk. Men eftersom representanter för deras styrelse anser att det är ett helt godkänt förfarande, och dessutom verkar tycka att det är en bra lösning, så är det så här det går till. Lite märkligt, i alla fall för mig som är en tråkig regelnörd.

Men det är klart, det står heller ingenstans att man inte får tillämpa först-till-kvarn-anmälan och då väljer arrangören att göra det lätt för sig..

Fast med facit i hand så har det ju alltid varit lite struligt och lite turbulens när det har dykt upp en ny sport i hundvärlden. Inte så mycket nu för tiden som det var förr kanske...

Men den del av "problemet" här är naturligtvis att det är en klubb (SNWK) helt utan anslutning till SBK som är huvudman för noseworken. Vi (läs: jag) är van vid att tävlingar och prov följer SBK:s riktlinjer och så är det inte nu då...  och med facit i hand om några år så kanske det är bra, inte vet jag.

Just nu är det i alla fall en källa till irritation på många håll.... jag tävlar ju inte själv så jag borde inte bry mig....  men, men...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar