fredag 17 juni 2016

Nån gång ska vara den första....

Vi tävlade ju igen häromdagen, och det gick inte så bra. Eller.... egentligen är jag ganska så nöjd för det som vi försökt förändra på den korta tid sedan förra tävlingen hade faktiskt blivit bättre, men sen var det lite annat som inte funkade riktigt perfekt. Och så är det ju...  det man ofta känner sig säker på, det kan krångla när man minst av allt förväntar sig det.

Men vi tar det som vanligt från början....

Platsliggning: Betyg 10. Men han är lite orolig, inte osäker utan mer uttråkad. Nosar lite, kikar sig runt på ditten och datten....  I klass 1 låg han och tok-fokuserade på mig hela tiden, nu känner han sig förmodligen säkrare, och som sagt, lite uttråkad, så nu tar han sig friheten att fördriva de där 3 minuterna på sitt eget lilla vis. Har länge funderat på att träna in hakan i backen, ska nog ta en allvarlig diskussion med mig själv om det tror jag.

Fritt följ. Betyg 7. Och även om jag aldrig brukar ha synpunkter på hur domaren dömer så har jag det här.  Vi var värda mer i det momentet. Vä sväng, pendlar sidled, släpper... står det som kommentar och det är inte sant. Det var en vänstersväng i programmet och den gjorde han skitsnyggt. Jag hann till och med göra den reflektionen att "så snyggt han gjorde det där"... men det är som sagt domaren som dömer. Pendlar sidled gör han säkert, släpper gjorde han kanske vid något enstaka tillfälle, men jag upplevde nog att jag hela tiden i ögonvrån såg hans huvud på samma ställe, men som sagt, domaren dömer.

Men vi har jobbat lite med Jippies engagemang i just det momentet, och jag upplevde som sagt en klar förbättring sedan förra tävlingen. Att det sedan fanns annat att dra på är ju en helt annan sak, jag är himla nöjd med att de få träningstillfällen vi har haft har gett resultat... i alla fall i mina ögon, och på det jag ville förändra.

Som en parentes kan jag ju berätta att domaren, när vi väntade på prisutdelningen, kom in och placerade sig vid de bord där vi i klass 1 och 2 satt och väntade, och sa ungefär så här till oss tävlande: Fan vilket dåligt fritt följ ni har på era hundar. Så uppenbarligen har han ganska så specifika krav på det momentet eftersom han gjorde den kommentaren. Fast han undantog i och för sig det vinnande ekipaget i klass 2 från kritiken...

Läggande. Betyg 0. Inget att säga om det, Jippie la sig helt enkelt inte. Och vet ni att det gör inget även om det väl var där vi missade 1:a priset. Men han var så helt fokuserad på mig....  "titta så fint jag går , matte... jag är duktig jag"...  så han hörde förmodligen inte ens mitt kommando. Och eftersom vi jobbat med just den biten så är det trots nollan nåt positivt.

Inkallande. Betyg 9. Avslut. Inget att säga om det heller...  han sätter sig för långt ifrån mig. Visserligen rakt och fint, men för långt ifrån.

Sändande med ställande. Betyg 7,5. Kommentaren är omdirigering.
Jippie rusar fram till rutan, går in i den framifrån, men tar ett skutt över höger kantlinje och hamnar utanför rutan. Jag kommenderar Stanna (han var så snabb så jag hann inte det när han var inne i rutan) , Jippie fryser till en staty, jag kommenderar Rutan igen, han kliver in över kantmarkeringen och jag säger Stanna igen. Där står han sedan tills jag hämtar honom.

Apportering. Betyg 6,5. Omtag, avslut. Där har vi fått ett litet problem att lösa. Han rusade ut till apporten, högg den i farten, tog en sväng tillbaka till mig (medan han bytte grepp på apporten i munnen)  där satte han sig sedan snett bakom mig, men jag kunde ta apporten ur hans mun i alla fall. Vi har tränat på apporteringen sedan förra tävlingen, där han gjorde ungefär likadant, och när vi tränar gör han momentet helt korrekt. Knivigt det där...

Fritt hopp över hinder. Betyg 8. Extra kommando, avslut. Här blev Jippie plötsligt helt fascinerad av tävlingsledaren som stod nån meter vid sidan av oss, och när han frågade "är föraren klar?" så vände Jippie på huvudet och blev sittande så och stirrade stint på honom "men jisses, står du där??? vad vill du då???"  vilket resulterade i att jag fick ge två Hopp-kommandon för att han skulle hoppa.
Resten gick bra, vad som hände vid avslutet minns jag faktiskt inte....

Fjärrdirigering. Betyg 8. Nu var det domaren som helt plötsligt tog Jippies hela uppmärksamhet. Jag fick ge två Ligg-kommande när momentet började. Resten gick finfint.

Helhetsintryck. Betyg 7,5. Mer än så kan nog inte just jag förvänta mig av den domaren tror jagJag brukar som sagt inte ha några synpunkter på hur domaren dömer. Man ska inte ha det, för får man lite gratispoäng av någon så brukar det liksom jämna ut sig när man blir lite snålt bedömd av någon annan vid ett annat tillfälle.

Men nu var det ju så att jag tävlat för denna domare förr, och jag satt och tittade på tävlande före mig och kunde konstatera att han inte alltid höll sig till vad regelboken säger, och sånt är jag inte så förtjust i.

Lydnad är en bedömningssport och det är ofrånkomligt att domare ser olika på det vi tävlande gör. Var och en har ju en idealbild av hur momenten ska utföras och det är helt naturligt att den idealbilden skiljer sig åt från människa till människa

Men.... jag är oerhört petig med att man ska döma efter regelboken i de fall där de klart framgår vad som ska ge avdrag eller pluspoäng. I de fallen finns det i min värld inga förmildrande omständigheter för att döma efter eget tycke och smak.


Och JAAA, jag vet att man som publik (eller tävlande) inte alls ser allting lika bra som domaren gör. Det kan hända mycket på planen som domaren ser och hör men som publiken helt och hållet missar. Men när man som publik ser missar som ska ge avdrag, eller rent av ge betyget 0, och domaren inte registrerar samma missar, då är det inte så kul tycker jag.

Men jag har tävlat så mycket så jag har egentligen blivit lite avtrubbad när det gäller det där. Jag kan en kort stund reta upp mig lite, men det är ju som det är.... det är domaren som dömer.

Nu ska vi i alla fall inte tävla på ett tag. Vi ska träna lite ditten och datten, och då får jag väl se hur det artar sig.  Jag tycker ju egentligen att träningen är det roliga, tävlandet kan egentligen kvitta. Men samtidigt så är jag ju sån att jag måste ha ett mål att träna fram emot.... och då är det ju förstås tävling som är det målet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar