måndag 5 juni 2017

Rallytävlingar

Och nej, vi tävlade inte. Jag hade lite lösa funderingar på att testa fortsättningsklassen med Jippie igen, men vid närmare eftertanke avstod jag från att anmäla. Jag hade ansvaret som tävlingssekreterare på denna tävlingen och med två domare och alla klasser dubbelt upp på samma dag, så insåg jag att min virriga hjärna inte hade möjlighet att dels sköta det jobbet och dessutom tävla en klass x 2 själv. 

Jo jag vet... man får inte tävla och samtidigt vara funktionär för samma klass, men jag kunde lämnat över tävlingssekreterandet till nån annan för just den klassen där jag själv tävlade, men jag insåg ju i ett ögonblick av klarsyn att ska vi tävla nu för tiden så ska vi inte dessutom göra en massa annat vid samma tillfälle.


För er som aldrig varit tävlingssekreterare för en rallytävling så kan jag tala om att det allra mesta jobbet gör man innan själva tävlingsdagen. Det är inte alls som en lydnadstävling eller en brukstävling där man när anmälningstiden gått ut får besked om de tider som gäller och så skriver och skickar man ut ett PM och så har man gjort sitt, resten av jobbet kommer på tävlingsdagen.

Jodå, jag vet skillnaden, jag har varit tävlingssekreterare för både bruks och lydnad ett otal gånger, även om jag numera låtit min auktorisation falla för just de delarna.

Inbjudan ska skrivas och lägga ut på SBK Tävling och när anmälningstiden gått ut ska PM publiceras.

Och då måste man veta i vilken ordning ska de olika klasserna gå?
Och hur stämmer det tidsmässigt klasserna emellan då?

I rallyn pratar vi om ca 60 anmälningar per domare, och har man (som vi hade denna gången) två domare och kör alla fyra klasserna dubbelt på samma dag, då kan jag lova att man får klura en hel del innan allt är klart.

Och sen kommer vi till det roligaste av alltihop...   många rallymänniskor tävlar med flera hundar. Antingen går hundarna i samma klass, och då är det inte så stora problem, då är det bara att låta en hund starta tidigt och den andra sent. Eller också går de i olika klasser och då får man klura lite så att banvandringarna hinns med för varje klass och att man hinner byta hund utan att stressa ihjäl sig. Eller också det optimala... någon har ett par hundar i samma klass och så någon hund i en annan klass....

Om då dessa två klasser går samtidigt så kan jag kan lova att det är våldsamt intressant att försöka få till det så att de inte ska behöva gå banvandringar på två ställen samtidigt och sedan dessutom ska slippa stressa med att byta hund och springa mellan klasserna.

Är det bara en förare som har flera hundar så är det inga stora problem, men blir det tre eller fyra så får man klura lite.

Och så mitt uppe i alltihop så hör någon av sig och har en löptik... som då ska starta sist i klassen så då får man ändra startordningen igen.

Det är nämligen tävlingssekreteraren som lottar startordningen med hjälp av SBK Tävling, men som tur är kan man flytta om i startordningen lite som man behöver, och det behöver man alltid just med tanke på det jag skrev tidigare.

Och det är inte alls ovanligt att någon först på tävlingsdagen meddelar att de har en löptik som ska starta, så då får man manuellt kladda på de färdiga, redan utskrivna listorna, och se till att inroparna tydligt meddelar de tävlande att startordningen har justerats.

Jaja, jag klagar inte, jag tycker att det är kul med papper, vill bara berätta för er som inte vet att det är mycket arbete som ska vara avklarat redan innan själva tävlingsdagen. 

Och sen kommer vi till övriga förberedelser.... alla protokoll ska skrivas ut tillsammans med listor på startordningen, och inte minst så ska alla banor skrivas ut och om man är snäll, vilket vi är, så får alla tävlande en kopia på banskissen när de anmäler sig.

Priser ska inhandlas (eller tiggas ihop) och det ska planeras för vem/vilka som ska få vad.
Rosetter ska inhandlas i god tid så att det räcker till alla som ska ha en sådan.
Skyltar och skylthållare ska ses över så att inget fattas, koner ska finnas och frestelser ska finnas även om domarna ofta har med såna själva.

Hopphinder ska plockas fram, och så ska själva banorna mätas upp och markeras. Allt sånt här måste var klart senast dagen innan tävlingen. Och nej, som tävlingssekreterare måste man inte göra allt detta, men vi är få funktionärer så vi hjälps alla åt med allt sådant.

Och på tävlingsdagen är det sekretariatets ansvar att vaccinationer och medlemskap kontrolleras för alla tävlande som kommer.

När tävlingen sedan är igång så gäller det att hämta/få protokoll löpande och räkna poängavdrag och sedan registrera resultatet i SBK Tävling. När klassen är klar upprättas resultatlista och så ska alla protokoll kopieras, sedan är det prisutdelning. Där har jag tur för den slipper jag alltid, det finns det andra som sköter bättre än jag.

När sista, vid gårdagens tävling den åttonde klassen, är avklarad, alla priser utdelade och alla rosetter har hittat sin ägare, alla protokollskopior arkiverade, då ska allt annat material städas undan.

I går hade vi turen att ha både domare och skrivare som jobbade alldeles fantastiskt, och det var vi tacksamma för eftersom vi hade lite knalt med funktionärer. Det där med skyltar, olika klasser och olika banor som ska ändras och byggas nya... det är ett jättejobb. Det finns domare som vägrar döma fyra klasser på samma dag och det har jag full förståelse för. Desto mer tacksamma är vi förstås för att gårdagens domare gjorde det dom gjorde.

Fast vi jobbade alla som sjuttan...   inte bara domare och skrivare .... ingen nämnd och ingen glömd. Ni vet ju själva vilka ni är...

För min del började dagen klockan fem när klockan ringde. Rasta hundar, mata hundar, göra mig själv i ordning... och sedan var jag på klubben klockan sju tillsammans med övriga funktionärer.

Klockan var strax före sju på kvällen när jag och mina hundar sedan kom  hem...  vi var nog klara på klubben vid halv sex-tiden sedan, och då var det dags för en liten skogstur för doggsen och mig innan vi åkte hem.

Jag ljuger inte om jag säger att jag tyckte det var skönt att göra ingenting resten av kvällen sedan....


Men jag tycker som sagt att det är roligt, nackdelen med att ha hand om sekris är att man inte hinner se speciellt många hundar tävla, och man hinner inte träffa några hussar och mattar heller. man sitter vid datorn i stort sett hela dagen. Jag har kikat på SBK Tävling idag för att få ordentlig koll på hur det gick för mina hundbekanta som tävlade...  sånt hann jag intee med igår när jag räknade och sammanställde. Då såg jag inga namn, bara en massa siffror 

Men nu närmar det sig slutet på det mesta för min del...  vårens rallytävling avklarad, den som vi har till hösten tror jag att någon annan tar ansvaret för, denna veckan har vi årsstämma i vår bostadsrättsförening och då kliver jag av min sekreterarpost där, jag har redan haft min sista kurs på brukshundklubben, vår lilla rasklubbs lokalavdelning är nedlagd pga bristande intresse hos medlemmarna... ja, sen finns det inte så många roligheter kvar. Det är skrämmande tomt på roligheter i kalendern från och med nästa vecka.   1 kommentar:

  1. Men vet du då kan du bara ägna dig åt dina egna hundar. Så kul.

    SvaraRadera