måndag 16 oktober 2017

Alltså...

Även om man inget gör så rullar det ju på i hjärnan ändå, massor av funderingar som man kanske inte riktigt har tid för annars när tillvaron är fullbokad med sånt som ska göras. Nu försöker jag hålla mig i stillhet och då surrar tankarna på väldeliga där uppe i knoppen.

Och just nu är det mina nw-funderingar som ni ska få ta del av, så klicka snabbt bort mig om ni inte är intresserade.


Även om ni inte lusläst reglerna så har ni kanske hört att många (de flesta) använder sig av först-till-kvarn-metoden när det gäller att ta emot anmälningar. Man kan som arrangör välja, antingen gör man så eller också så lottar man när anm.tiden gått ut.... men de flesta väljer alltså den första metoden. 

Om det kan man tycka vad man vill, det är klart enklast för arrangören men mest orättvist för de tävlande, så för vems skull arrangeras tävlingar egentligen? 

Strunt samma, nu är det som det är.... min fundering är då följande:
Om tävlingen öppnar för anmälan kl 12 på natten, eller kl 10 för middagen (klockslaget spelar ingen roll) vad är det då som avgör vilka mail (anmälningar) som kommit in först?

Är det den tid då avsändaren skrivit/skickat mailet? eller är det den tid då mottagaren har mailet i sin inkorg?

Det kan skilja flera minuter mellan de två klockslagen.Vissa mailservrar tar flera minuter på sig att leverera mailen till mottagaren medan andra servrar går blixtsnabbt. Och eftersom det bara tar några minuter tills tävlingarna är fullbokade så är minuterna och sekunderna viktiga... eller borde vara i alla fall. 

Jag gissar att de allra flesta väljer ut deltagare i den ordning anmälningarna ploppat upp i inkorgen  istället för att kolla när mailet skrevs/sändes, och då blir det ju jätteviktigt vilken mailserver man använder, kanske till och med vilken bredbandsleverantör man har. Tänk så det kan bli när det enda man vill är att tävla med sin hund...     

Vi tävlade ju både lördag o söndag för nån vecka sedan och där hade jag jättetur. Det var en tävling där de 15 (tror det var 15) första hade en given plats och resten av platserna (35 st) lottades bland övriga anmälda. Jag anmälde bara några dagar innan anmälningstiden gick ut och kom med i lottningen på lördagen och som reserv på söndagen. Men jag kom ju med även på söndagen sedan...

Nu är det anmälningsförfarandet inte tillåtet längre och det är väl lite synd tycker jag. På det sättet kan man tillfredsställa både de som anmäler den första sekunden och de som är lite sena i starten. 

Och så kommer vi då till nästa fundering... eller reflextion.

En tävling består ju alltid av fyra delmoment och en segrare koras i varje delmoment förutom att man utser en totalsegrare där man räknar in alla moment. Som en liten parentes kan man ju notera att det inte tillhör vanligheterna att det står i reglerna vilka av deltagarna som ska ha priser, men så gör det i nw-reglerna

Ja, det var som sagt en parentes.... snabbaste hund med minst fel vinner, lätt som en plätt. Och ni som känner mig vet att jag har lite svårt för det där, men jag måste ju erkänna att jag inte förstår hur man annars ska kunna skilja ekipagen åt heller. 

Det som förvånar mig lite (eller mycket rättare sagt) är att det tydligen är allra mesta eftersträvansvärt att placera sig topp 3 i de olika momenten, istället för att eftersträva diplomet som man får om man klarar alla fyra söken inom utsatt tid och inte har mer än 3 fel totalt. 

För att vinna ett moment ska det gå fort, och då får man chansa och lita på sin hund, men då är ju alltid risken att det är en felmarkering. Men överlag verkar det som att man gärna tar den risken för att få chansen att vinna (eller placera sig topp 3) i momentet. 

För mig har det aldrig varit viktigt att vinna, oavsett vad vi tävlat i. Det viktiga (om det nu finns något "viktigt" i samband med hundtävlingar) är att uppnå det resultat jag satt som mål, men nu är det ju så att mina hundar är ganska så suveräna så vi har faktiskt ofta vunnit när vi tävlat   men det kommer vi inte att göra i nw eftersom jag nu har den inställningen jag har.

Jag är ju ganska så nöjd med Jippies två diplom den helgen vi deltog i vår första tävling. Nu är det ju så att efter tre diplom får man inte tävla i den klassen längre, då måste man kliva upp till den svårare klassen. Nu vet jag ju inte om vi någonsin mer kommer med på någon tävling, men om vi skulle lyckas med det så kan det ju bli så att Jippie lyckas med ett diplom till och då får vi, efter enbart 3 tävlingar, inte tävla i den klassen mer. Eller också kanske jag ska skippa det där med safety och lita blint på Jippie..  då är chansen/risken stor för att vi i alla fall missar något moment eftersom hans matte är liiiite lättlurad.  Men det är ju bara bra i så fall, då får vi hållas längre i lättaste klassen

Det är kanske det som får folk att satsa mest på att vinna något moment, det gör inget om ett moment misslyckas,  diplomet är ändå inte viktigt och kanske inte ens eftersträvansvärt? 
  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar