måndag 8 januari 2018

Det där med doftminne är kul... eller...?

Luktsinnet är ju hundens främsta sinne, och det sinne som den så att säga "lever på". Övriga sinnen är sekundära och används när inte luktsinnet ger den info som hunden vill ha eller när doftbilden behöver kompletteras.

Och det där glömmer vi människor ofta bort. Vi tar lite för givet att hunden ser och hör i första hand, så som vi gör, men det är ju fel. Och hundarna har oftast ett bra doftminne som man kan se används lite olika beroende på individ.

Jippie är makalös med sitt doftminne. Han kommer ihåg en intressant kissfläck hur länge som helst. Rusar i förväg dit för att undersöka hur den doftar just idag, och det rör sig om många dagar innan han ger upp den där intressanta kissfläcken och slutar rusa dit för att undersöka den.

Salza undersöker en intressant kissfläck ordentligt, kissar på den, och sedan är den avverkad. Nästa gång vi passerar den är den inte speciellt intressant enligt henne. Däremot kommer hon ihåg varenda ställe där hon hittat något ätbart, såna ställena glömmer hon aldrig men det har ju inte med doften att göra. Om hon får bestämma så skulle promenaderna enbart gå ut på att undersöka alla gamla "matställen" för att se om de möjligtvis fyllts på sedan sist.

Jippie har också vissa "matställen" han aldrig glömmer och det är tyvärr alla ställen där Ibsen bajsat. Visserligen plockar jag alltid upp efter hundarna, men ibland är ju Ibsen en bit före oss och om jag då inte är ordentligt på alerten och med sträng röst ropar in Jippie så är han blixtsnabbt där för att mumsa i sig godiset innan jag hunnit dit för att plocka upp det. Och det värsta är att han aldrig glömmer de där platserna där Ibsen bajsat. Bajset är ju sedan länge borta, men varje gång vi kommer i närheten så rusar Jippie i racerfart i förväg för att kolla om det möjligtvis finns nån liten smula kvar.

Men det har ju som sagt inte med doftminnet att göra, även om han använder nosen för att hitta exakt rätt ställe...

Jippie kan som sagt minnas en doftfläck lääänge. Vi kan gå en runda där han fastnar på en intressant doftfläck i evigheter (om hans matte tillåter det) och sedan kan det gå nån vecka innan vi går den rundan igen, men så fort tillfälle ges rusar han i förväg till den där fläcken där det för länge sedan luktade så gott. 

Jag har inte riktigt klurat ut hur man bäst skulle kunna använda sig av de där doftminnet till vardags. Har någon en idé så hojta gärna till....

I träning och tävling är det förstås specialsök/nosework som är grejen där man utnyttjar ett bra doftminne. Allting i såna sammanhang bygger ju på "kom ihåg den här doften, den är lönsam för dig", men till vardags vet jag inte riktigt.

Kul att se hur hundarna agerar i olika situationer i alla fall. Och det är ju kul att ha tre olika individer att studera, ingen hund är ju den andra lik.

För övrigt så längtar vi till våren....   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar