fredag 19 januari 2018

Se och lär....

En del av er har sett den lilla videosnutten där Jippie plockar ihop små plastburkar och det var förvånansvärt enkelt att lära honom det. Han är visserligen lättlärd i alla möjliga sammanhang men jag blev ändå lite förvånad över hur enkelt det var för honom.

Något annat som gjorde mig våldsamt imponerad... och förvånad... är vad som sker på filmen när han stoppar ner den lilla rosa burken.

Burken hamnar lite fel, öppningen är inte uppåt. När det har hänt när vi tränat så har jag sagt "vänta" och så har jag stoppat ner handen och vänt rätt burken innan han har fått ta nästa burk.

När jag filmade den där videosnutten så blev jag tveksam vad jag skulle göra när burken hamnade fel, jag ville ju ha en film där han fixade det hela alldeles själv. Och innan jag bestämt mig för vad jag skulle göra så stoppar han ner nosen och vänder burken rätt... helt på eget initiativ.

Jag säger visserligen åt honom att "stoppa i den" när han lyft upp den, men det hade han säkert gjort utan att jag hade lagt mig i. Det märkliga (i mina ögon) är att han reagerar på att burken ligger fel.

Jag gjorde om det där några gånger till sedan och vid ett tillfälle råkade en burk hamna likadant och han gör likadant då... rättar till den helt och hållet på egen hand och utan att jag sagt ett ord.

Den där lättlärda killen har alltså på något vis sett och förstått vad som händer när han råkar få en burk felvänd... matte stoppar ner handen och vänder burken så att öppningen är uppåt. Han måste alltså ha förstått vad som händer, och vad som är "rätt" håll på burken, och tagit till sig det.

Vi har testat idag igen...  vi fick göra flera gånger innan en burk hamnade "fel" och jag var lite rädd att han var lite mosig i huvudet vid det laget, men icke.... han stannar till, stoppar ner nosen och vänder burken rätt innan han tar nästa burk.

Tänk vilka oanade möjligheter som öppnas när man har en hund med den kapaciteten. Fast jag är förmodligen så inskränkt i mitt tänkande så jag kan nog inte utnyttja det så som jag egentligen skulle kunna..... och vilja.

En helt fantastisk hund är han i alla fall

2 kommentarer:

  1. Ja det måste jag säga var oerhört imponerande (Y) I min värld borde de inte fatta det utan inlärning. Ska som sagt skaffa lite sådana burkar och testa här.

    SvaraRadera