måndag 13 april 2015

En liten kompensation....

Den gångna helgen tillbringade jag på utbildning, och hundarna hade tråkigt och fick bara korta rastningsrundor. Och när det blir så, då får jag alltid så himla dåligt samvete så i morse tog vi bilen och drog iväg ut på äventyr så att hundarna skulle få lite lattjo lajbans och få bort lite spring i benen.

Och spring i benen finns det minsann.... jisses vilken energi vissa har. Fast först måste ju morgonens behov uträttas....


När man tittade ut genom fönstret hemma var det en ljuvlig morgon. I verkligheten blåste det svinkallt, men det var det ju bara jag som klagade på. Vindar gör livet ännu mer spännande om man är hund...


Ibsen överraskade oss alla genom att hoppa upp på ett i kullblåst träd. Han brukar nöja sig med att bara titta när Salza o Jippie far omkring på dom där träden och rotvältorna, men idag skulle han prova själv sa han. Och det är ju ett steg i rätt riktning... 
Och jag hittade en ny grej att lära Jippie, stackars hund han är offer för massor av mattes galna idéer han. Men den här lilla stegen ska han få lära sig att klättra uppför.... och nerför... bara det blir lite varmare ute så att vi inte fryser till is om nån av oss råkar ramla i vattnet. Salza flänger inte så mycket upp och ner längre, hon har fullt upp med att nosa och undersöka men hon är trots allt alltid vaken för att man kan få en godis om man poserar lite ibland. 


Jippie kunde ju förstås inte låta bli....  man han gick i alla fall inte ut på djupet så att han var tvungen att simma. Det är KALLT i älven fortfarande...  brrr.... 


Deras matte hade fullt upp med att undvika halkiga isfläckar och att undvika att snubbla på ris och pinnar och rötter som stack upp överallt. Tur att hundarna är lärda att hålla sig i närheten och inte drar iväg på egen hand.... då kan dom ju få lite frihet.  


Och precis överallt kan man hitta spännande saker som ska undersökas, undrar vad det fanns för äckligheter där inne? Det är kul med nyfikna hundar, fast ibland önskar man förstås att dom inte vore fullt så nyfikna och på G hela tiden... men det är bara ibland det. En och en halv timma var vi ute, men som väl var så var det bara sista biten som såg ut så här. Glashalt för både mig och hundarna, fast hundarna klarade det förstås mycket bättre än vad jag gjorde. 


Och när vi sedan närmade oss bilen igen, då hade både Salza o Ibsen brådis. Då hägrade nog frukosten  hemma i köket.... men Jippie tyckte att han behövde bli av med lite spring i benen innan vi åkte hem.Som avslutning ska ni få en liten filmsnutt från den specialsöksinstruktörsutbildning jag går.  Vi har ju med egna hundar som vi jobbar med, inte för att lära hundarna utan för att lära oss själva, men det är ju kul att se hur snabbt hundarna fattar vad det är frågan om. 

Fast den här filmsnutten är från de allra första övningarna...  här ska hundarna enbart lära sig att känna igen den specifika doften vi jobbar med, det där med markering och sånt, det kommer långt senare.  Jag ska försöka ta mig i kragen och filma lite fler sök med Jippie framöver. Han tycker att det är så kanonroligt att söka, så han gör ett kanonbra jobb när det gäller såna uppgifter. 
Och det är ju alltid roligt att få skryta med sånt som hundarna är duktiga på...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar