torsdag 9 juli 2015

Jippie ser spöken...

Japp, så är det. Igår gjorde Jippie sitt MH, och det bjöd inte på några jätteöverraskningar för hans matte. Däremot blev nog Jippie själv överraskad av både det ena och det andra. .,

Men han skötte sig bra, i alla fall efter mina mått mätt. Jag tillhör ju inte dem som tränar inför ett MH, så för Jippies del var det första-gången-upplevelser till 100%.Han reagerar förstås när han blir skrämd, men ingen överdriven reaktion, och han avreagerar snabbt utan någon kvarstående rädsla.Han godtar andra människor utan att överlyckligt slänga sig över dom, och när det gällde passiviteten fick jag en positiv överraskning.

Jag upplever ju honom som lite rastlös i såna lägen, men där har jag fel. Han klev omkring lite då och då under den första minuten, sedan satte han sig ner och bara väntade...  Och när jag då också tänker på hur han gjorde vid funktionsbeskrivningen när han satt passiv vid sidan av när en annan hund vattenapporterade så var han lugn o sansad även där, så matte har fel och misskänner Jippie där.


Spökena var nog jobbigast för honom, men han löste det också. Han backade efter en stund några meter bakom mig, stod kvar där och skallade hela tiden, och när jag gick fram till spöket så var han med och hälsade överlycklig på det avklädda spöket.

Filmsnutten visar bara första delen av momentet, det hände inte så mycket annat under resten...

Skott har han aldrig varit utsatt för tidigare, men varför skulle han reagera överdrivet på just det? Han är ju van vid ljud av allehanda slag. Och visst lystrade han men kampen som matte erbjöd var mycket intressantare än skotten. 


Vet ni att hundar som inte reagerar under ett MH, dom är antingen så rädda så dom stängt av helt och hållet, eller också tränade till max. Det är helt totalt onormalt för både hundar och människor att inte reagerar när man blir skrämd, det viktiga är ju hur man sedan agerar... efteråt.


Ja, jag är som sagt var nöjd med vad jag såg, och det är lite roligt att Jippies MH är så väldigt likt Salzas MH, och även hans pappas MH. Det skiljer sig åt lite på några moment, men i stort är dom väldigt lika. 

Och det ska bli så kul att se Jippies protokoll i form av spindeldiagram. Salzas är inte speciellt spaniel-typiskt så det lär inte Jippies vara heller.   

Här nedanför ser ni Salzas spindel.... 


Och som ni ser så ligger hon högre än medelvärdet på allt utom socialitet, och det är ju lite kul...

Eller kul och kul....  det är inte förvånande eftersom jag från 8 veckors ålder lär hundarna att de inte ska bry sig om andra människor. Andra, främmande människor ska ha noll värde i mina hundars ögon. Och så tänker jag just för att jag vill ha hundar som inte rusar fram och älskar alla människor dom ser. Dom är artiga och hälsar på den som hälsar på dom, men jag behöver aldrig vara rädd för att de ska springa fram till nån okänd när jag har dom lösa ute. 

Och sen så är det ju också så att.. sådan herre sådan hund.... deras matte är också lite osocial av sig och vi präglar nog omedvetet hundarna mer än vad vi alla gånger är medvetna om tror jag. 


Jaja... det var kul att ha gjort det, men jag tvivlar ju på att jag får nån tävlings-nytta av det. Det är ju bara inom bruksproven det krävs, och även om vi kanske nån gång startar i appellen så lär vi i alla fall inte starta i några högre klasser. Men som sagt, kul att ha nån annans åsikt om vilken liten filur han är 


2 kommentarer:

  1. Antar att du tänker precis som jag att ett MH är ett bra tillfälle att se om man själv lärt känna sin hunds styrkor och ev svagheter, så det skulle inte falla mej in heller att träna inför ett MH ( Eller BPH, MT eller nån annan form av test :-) )
    Numera är ju förresten MT "godkänt" att delta i för hundar av icke brukshundraser ;-)
    Kul att Jippie skötte sig som du förväntat :-) och ännu roligare är det ju när ens hund överraskar en positivt som i det här fallet med aktivitet / passivitet <3

    SvaraRadera
  2. Ja vi tänker lika där... tränar man innan så är det bortkastat tycker jag. Men det beror kanske på varför man gör det... ;)

    SvaraRadera