måndag 31 juli 2023

TSM klass 2 Lögdö Bruk Timrå kommun

Ja, tävlingen gick av stapeln i närområdet, och det var mest därför jag anmälde.  Alltför frestande när man slipper åka många mil för att tävla. 👍

Nåväl... vi var lottade med ett sent startnummer (40 startande) så det blev en hel del väntan, men så är det ju alltid på nw-tävlingar, inget konstigt med det. Jag tror inte att Ynk är speciellt påverkad av när han får starta, han känner igen situationen och är superladdad från det att vi kommer på plats. 

Vi började med fordonsöket och utomhussöket, men eftersom det är på de söken jag har mest kluringar så ska jag lite snabbt  (haha... snabbt?!?!?) avverka inomhussöket och behållarsöket först, de söken gjorde vi på eftermiddagen.

Inomhussöket var två rum med bord o stolar/bänkar i det ena, där man kom in,, och med köksutrustning på bord och bänkar i det andra rummet. Vi fick söka med lös hund där om vi ville.... och det vill ju alltid jag.  

Ynk drog iväg in i det inre rummet direkt, hans matte kallade tillbaka honom och han svepte runt lite i det stora rummet med bord och bänkar, sedan återgick han till köksdelen. Där markerade han ganska så snabbt en dold gömma i ett skåp, drog iväg ett par meter bort och efter lite klurande markerade han ytterligare en gömma på en liten kabelvinda eller nåt sånt. Och det var ju kanonbra jobbat....  enda kruxet var ju att hans matte glömde säga Färdig! vilket man måste i klass 2 om tiden ska stannas. Fast det kvittade liksom, huvudsaken var att han hittade båda gömmorna.

24 av 40 startande fann båda gömmorna, 2 hundar fann ingen gömma alls där. 

Behållarsöket bestod av 67 (tror jag) behållare, resväskor, plastburkar, plåtburkar och VHS-fodral... och jag befarade det värsta med Ynk där. Han/vi har behållarsöket som vår sämsta grej..... 

Här fick vi också ha lös hund och Ynk jobbade förvånansvärt samlat. Han markerade ett VHS-fodral och det var rätt, sedan sökte han vidare med samma energi som alltid. Men tiden gick ut innan han hittade den andra gömman, och det var förstås mitt fel för den satt i en plåtburk som han inte undersökt. Jag tror att jag lät honom söka två gånger på ett område, och hade vi inte gjort det så hade vi nog hunnit till den andra gömman....  men att han har en klantig matte det vet vi ju redan. 

25 hundar klarade båda två gömmorna och tre hundar hittade ingen alls. 

På de här länkarna tror jag ni kan se både inomhussöket och behållarsöket

https://www.facebook.com/705493610/videos/pcb.1383431845539102/620049676968245

https://www.facebook.com/705493610/videos/pcb.1383431845539102/240765712206646

På förmiddagen gjorde vi fordonsöket och utomhussöket och där gick det inte alls bra. Med facit i hand, när jag sett efterbanvandringen där domaren kommenterar söken, så inser jag att det faktiskt var mitt fel att vi inte fick med oss mer än en gömma därifrån. 

Det var jättevarmt, det var nästan mitt på dagen och solen gassade på båda sökområdena och det blåste även lite. Jag trodde då att de två faktorerna gjorde att gömmorna blev lite extra svåra, och att det var därför Ynk inte klurade ut dom, men, men....

Värme och starkt solsken gör ju förstås att vittringen sprids mer än om det är kallt (eller normalvarmt) och vinden gör ju också sitt till, men som sagt....  nu tror jag att jag kanske inte har helt rätt där.

Vi började med fordonen som var två släpvagnar som stod framför ett hus med en trappa. Ynk visade genast intresse för ett av hjulhusen på det närmaste släpet, undersökte det ganska länge, men gick inte ända in på hjulhuset utan cirklade lite i luften runt  om. Sedan var han ganska så intresserad av trappan som fanns bakom släpen, men han är ju lyhörd även om han söker så han återgick till släpen när jag bad honom. På det andra släpet fann han ganska direkt gömman som satt nära marken på kopplingen. Sen återgick han självmant till det andra släpet och det där hjulhuset, men han gjorde ingen "riktig" markering och så var tiden slut. 

14 hundar hittade båda gömmorna på fordonsöket och åtta stycken hittade ingen alls. 

Utomhussöket var en massa bråte i ett utrymme med tre väggar och ett tak. Han dök in i området i vanlig superfart och fstnade ganska direkt på en träplatta som låg på marken bland en massa andra trägrejor. Där snusade han runt ganska länge, gjorde ingen fast markering så vi fortsatte. 

Han jobbade som vanligt energiskt och var inte alls påverkad av att det var en massa skrot som han fick trampa på, träpallar som rörde sig lite och nån träskiva som också sviktade när han gick på den. Sånt bryr han sig inte alls om... 

Men tiden gick ut utan att han markerat någon gömma så det söket nollade vi helt. 

Sex hundar fann båda gömmorna och 20 hundar fann ingen gömma alls. 😟 Anmärkningsvärt många tycker jag....  men när jag sedan fick se efterbanvandringen och hörde domarens kommentarer på det söket så förstod jag lite mer....

https://www.facebook.com/705493610/videos/pcb.1383431845539102/847705066386989

Summa summarium är det som vanligt... Ynks matte klantar sig. Jag måste antingen skärpa till mig och få hjärnan att fungera när vi tävlar, eller också får jag helt enkelt inse att jag är för gammal och senil för att hålla på med såna här aktiviteter. Det är ju skam att jag ska klanta mig när hunden jobbar så bra. 

Dagens behållning får väl sägas vara att behållarsöket gick väldigt mycket bättre än vad jag trodde, även om vi inte fann båda gömmorna. Ynk skötte sig kanonfint där... och förmodligen var det bra för oss att det var det sista söket för dagen. 

Men det roligaste var nog egentligen att en av funktionärerna sa att "det där är nog den snyggaste springer jag någonsin sett!".... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar