onsdag 9 augusti 2023

Ovädret Hans....

På tisdagen anlände ovädret Hans hit till våra trakter, det blåste stormvindar och regnet vräkte ner i oregelbundna skurar. Och vi skulle tävla NW TEM Utomhus klass 1....  men vi har mindre än 15 minuters restid till tävlingsplatsen och Ynk brukar aldrig bry sig om dåligt väder, så vi trotsade Hans och åkte. 

Regnet kom som sagt i skurar, ibland var det uppehåll och ibland vräkte regnet ner. När det var vår tur på det som var sök 3 och 4 (vår grupp började med de söken) så vräkte regnet ner och det blåste riktiga stormvindar. Medan vi stod och väntade på att hunden före oss skulle bli klar höll vi på att få en stor gren på oss, den bröts av från trädet där vi stod och väntade.  

Första söket missade vi. Det var bland annat en farstutrappa med i söket och den trappan och den farstun älskar Ynk. Vi har tävlat där förr och det var likadant då. Han är övertygad om att doften finns någonstans i den där trappan/farstun och lägger massor av tid där. Och jag tänkte att eftersom vädret var som det var så kanske domaren satt gömman där, under tak och lite vindskyddad, så jag lät honom leta. Tänk att jag aldrig kan lära mig att inte tro så mycket.... 

Men han lämnade den så småningom men då dök vårt lilla problem upp.... en grusyta längs med en husvägg och där fanns en grill och en blomkruka och bord och bänkar. Ynk gjorde som han tyvärr gör då och då nu för tiden... han spårade efter övriga hundar på marken. 

På tillsägelse sökte han av väggen och en bänk som stod där, kollade supersnabbt av grillen, började spåra igen.... jag sa till honom att Leta och han letade återigen på väggen och stupröret, slängde en sniff på blomkrukan och drog iväg till trappan igen. Och där hade vi förbrukat vår tid.... 

Gömman satt på grillen, och det borde jag förstått. Vi har tävlat för samma domare där en gång förut och då satt gömman också på grillen.... 

Nästa sök låg alldeles bredvid det första söket, en gräsmatta med ett uthus, en soptunna, nån stol och kanske ett bord också..?... jag minns inte riktigt. Ynk drog iväg till soptunnan, avbröt sig och fastnade på en fläck i gräset. "Någon har kissat där", sa domaren och jag lockade bort honom därifrån. Han släppte direkt doften när jag lockade på honom och det var ju bra. 

Han drog sedan direkt iväg i full fart till baksidan av uthuset och när jag linkat efter och kom runt hörnet så låg han på marken och markerade en doft där. Så det söket fixade han ju kanonbra med tanke på kissfläcken och så.... 

Sedan åkte vi till ett annat ställe för att göra sök 1 och 2 där. Vi hade sista startnumret i vår grupp så det blev lite väntan då vi traskade runt i regnet och vadade genom vattenpölarna, men Ynk är som sagt oberörd av sånt väder så det var helt OK. 

Det kom en regnby precis lagom tills det var vår tur, men blåsten hade just då avtagit en liten aning.... 

Sök 3 var längs en husvägg med några trädgårdsstolar och en hel del annat som stod framför väggen. Jag minns faktiskt dåligt och jag fotade dumt nog inte områdena heller, men det var en hel del prylar där att kolla av. 

Men Ynk drog ganska direkt iväg bort till en stol i bortre änden av området och där verkade han ha hittat något. Jag tyckte han verkade lite osäker så jag sa inte markerat direkt, inte förrän han la sig ner i det blöta gräset och gjorde en tydlig markering. 

Det var rätt, och enligt domaren så var han klart snabbast på att hitta den gömman, men sen blev det ju som det blev med en klantig matte som inte vågade säga markerat direkt. Men strunt samma, huvudsaken är att gömman hittades inom tiden. 

Sök 4 och sista söket var en massa prylar av allehanda slag som fanns i ett område med gräs/buskage. Han drog iväg ut i bortre kanten/hörnet av området och nosade mer på marken än på de pallar som låg där så jag lockade tillbaka honom. Då drog han direkt iväg till mitten av området, till en hög av nåt annat jox som låg där, och där gjorde han en markering som jag vågade lita på. 

Så...  tre hittade gömmor och en missad. Himla retligt det där, för han var helt opåverkad av regnet och den starka vinden, det var den där nya fula ovanan att han ska spåra efter de tidigare hundarna i det första söket han gör, som förstörde det för oss.  

Men frånsett den missade gömman så tror jag att han presterade ganska så bra tider på de övriga söken. Vi åkte hem direkt efter vårt sista sök men jag kikade på resultatlistan senare på kvällen och han låg hyfsat bra tidsmässigt på de söken tror jag. Vi var 25 startande och det blev 10 diplom så det verkar ju inte som att väder och vind är nåt större problem.

Men...  jag skulle kolla resultaten mer noggrant nu när jag skriver det här och då finns dom inte längre att se. Och det beror säkert på den felaktighet jag såg i listan i går kväll när jag kikade.... förmodligen håller någon på att rätta till det nu. Förargligt när sånt inte upptäcks innan tävlingen är avslutad. Fast det påverkar ju inte på något vis oss.... 

Nu har vi ingen mer nw-tävling inplanerad. Känns lite trist, men det är vårt öde att ofta bli bortlottade i år tror jag, inget att göra, bara att acceptera. 

Och eftersom det är Mumindagen idag så får ni en bild på Muminfamiljen.... utan Ynk von Jämmerlund???? 
2 kommentarer:

 1. Jag läser alltid din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur jag får dit namnet.
   Jag, Stina YL , är inte anonym

   Radera