onsdag 17 februari 2016

Allt gammalt är inte fel...

Men i hundvärlden verkar det vara så. "Metoder" som i många år bevisats vara effektiva utan att på något vis skada hundarna fördöms numera helt och hållet av både hundägare och massmedia.

Ja, jag vet... jag tillhör den gamla skolan, var aktiv inom brukshundklubben redan i början av 70-talet men har under alla dessa år sett förvånande lite av alla de misshandlande hundägare som det så gärna skrivs om och som påstås ha funnits bakom varje buske på den tiden.

Skulle väl vilja påstå att det fanns lika många, eller lika få, av dom då som det finns nu...  för visst finns det hundägare som behandlar sina hundar helt fel, men det är inget unikt för "förr i tiden".

Kanske det till och med är så att det numera finns fler hundägare som behandlar sina hundar helt fel, enligt svensk lagstiftning och svenska normer, än vad det fanns förr men det har jag förstås inget statistiskt belägg för.

Det jag vänder mig mot i första hand är alla upprörda röster som hysteriskt predikar att det är så fel att korrigera den hund som gör fel, eller att lära hunden att NEJ är ett ord som betyder att man måste avbryta och lyssna på sin förare.

Jag har sagt det många gånger förr, och jag säger det igen...  det är våldsamt orättvist mot hunden att inte lära den vad som är rätt och fel. Hur ska en hund veta vad som är tillåtet eller inte tillåtet om ingen talar om det för den? Och hur ska man kunna ställa krav på hunden att den ska lyssna och uppföra sig städat om den inte fått lära sig hur man gör då?

En hund är ett djur som styrs av helt andra betingelser än vad vi människor gör. Man kan inte hantera en hund som om den vore en människa, det är då alla möjliga problem uppstår.

Och det blir ovillkorligen problem när en hund har en förare som känner att hunden blir förolämpad om den korrigeras vid ett felbeteende. Jodå, jag har hört hundägare som uttryckt sig så...

Jag är inte alls emot nya inlärningsidéer som ploppar upp med jämna mellanrum. Det finns många guldgruvor att hämta lärdom ur där, om man bara har förstånd att gallra lite bland alla påståenden.

Men det finns en tendens i dagens hundvärld att tycka att bara för att det är en ny idé/metod så är den bra. Så är det definitivt inte.

Och det är inte heller så att bara för att det är gamla idéer/metoder så är de felaktiga.

Däremot så är det naturligtvis så att alla metoder inte funkar på alla hundar. En stor del av finessen när det gäller att vara en bra instruktör är att kunna anpassa metoderna, nya eller gamla, till den individ man just då jobbar med. Så de instruktörer som stolt basunerar ut att "så här har jag alltid gjort, det funkar alltid" dom har jag inte så stort förtroende för.

Den instruktör som däremot blandar nya och gamla metoder och plockar ut den metod som bäst passar för just den hunden, den instruktören har säkert väldigt få missnöjda elever.


Alla hundar är olika och därför är det också ganska meningslöst att ge råd och anvisningar om hur man ska bete sig om man inte har sett hunden in action. Tänk vilka följetonger det ibland finns på sociala medier om hur någon ska träna och behandla den hund som de stött på problem med.

Då förutsätter man dels att hundägaren har kunskap nog att kunna tolka sin hunds beteende rätt dels förutsätter man att hundägaren kan tillgodogöra sig råden på rätt sätt bara genom att läsa om dom.

Och det vet vi ju att det där med att tolka vad hunden egentligen gör, det är svårt det. Det finns många som haft hund i många år som ändå inte behärskar konsten att "läsa sin hund" och att läsa andras hundar är ju ännu svårare.

Och att tillgodogöra sig anvisningar i skriven form är det inte alla som kan heller. Ni vet... det finns dom som lär sig genom att läsa, eller genom att se och lyssna, eller genom att testa. Och så finns det förstås dom som kombinerar några av sätten, och dom har lätt för sig dom...

Det jag menar är att jag blir jäkligt trött på alla besserwissrar (kan det heta så?) som är så övertygade om att dom vet exakt hur alla hundar, både egna och andras, ska hanteras i alla lägen så att dom utan vidare kan fördöma all gammal kunskap och erfarenhet.

Inom de allra flesta områden här i livet är erfarenhet och kunskap värdefullt, men inom hundvärlden är det mest bara fult och fel. Mycket märkligt.....
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar