söndag 28 februari 2016

Nosework för hela slanten...

Igår anordnade vi en träningsdag på klubben... en träningsdag för nosework-ekipage som inte avlagt godkänt doftprov. Även om allt som har med nosework att göra är inofficiellt idag, så finns det en tendens att allting ska försöka göras så "officiellt" som möjligt.

Ok då... tävlingar och doftprov som arrangeras i samarbete med Svenska Nose Work Klubben skall följa de regler och bestämmelser som SNWK har satt upp...  men som sagt, allt är ju inofficiellt än så länge så jag förstår inte varför man inte helt enkelt kan anordna lite fler inofficiella inofficiella arrangemang... . om ni förstår hur jag menar. 

Och när jag ändå är inne på den linjen... i vilken mer hundsport än nosework krävs ett inträdesprov för att man ska få delta på tävlingarna sedan? Och då tänker jag på doftprovet...

Jag kan slå mig i backen på att det enbart har kommit till för att det är ett så våldsamt enkelt sätt att håva in en massa pengar....  200:- eller mer för varje ekipage.... jisses... snacka om lättförtjänta pengar.

Jaja, skit samma... nu är det som det är, och jag som är en vän av ordning och rättvisa hoppas förstås att det ska ske nån förändring till det bättre i och med den förväntade officiella statusen som förväntas komma 2017. Och sen blir det väl en regelrevidering ovanpå det om några år igen... och då först tror jag att vi kan förvänta oss "vettiga" regler och bestämmelser när det gäller nosework.

Men nu är det som det är och det får vi rätta oss efter i nuläget...

Åter till gårdagens träningsdag....

19 hundar av 14 olika raser nosade och letade... och då har jag räknat in funktionärshundarna också, de fick jobba lite när alla andra åkt hem. Men dagen flöt på bra och det verkar som att deltagarna uppskattade initiativet...  

Vi gjorde inte det här för att dra in pengar till klubben, utan enbart för att det skulle finnas en kul aktivitet för alla dem som är utestängda från de tävlingar som då och då anordnas i grannskapet, dvs alla dem som inte gjort doftprovet. Medlemmar i egna klubben tränade gratis, övriga fick betala den enorma summa av 50:-/hund, och det verkade inte som att någon hade något att invända mot det.


Fyra olika sökområden erbjöds (tre inomhus och en i ett öppet förråd ute)  + en urvalsbana, och när alla testat allting riggade vi om och så körde vi en omgång till. Fast det är ju ofta så att man överskattar hundarnas ork i de här sammanhangen, många hundar var nog ganska så trötta i huvudet på slutet tror jag, men det är ju också en nyttig lärdom...  att jobba, och till slut lyckas, trots att man är trött.

Mina hundar var också trötta när vi kom hem, mest beroende på att dom fått sitta och vänta medan alla andra jobbade. Dom fick visserligen prova alla sökområdena innan vi åkte hem, men till största delen var det bara att vänta....  men det är jobbigt det också.Vi använde bl.a. mjukisdjur som distraktion i sökområdena, men det orsakade inga stora problem. Ett par hundar fastnade på leksakerna istället för att söka vidare, men när leksakerna togs ifrån dom så återgick dom till söket.

Och mina hundar brydde sig inte alls... trots att det var deras leksaker. Eller också är det så att det är mindre spännande när de är de egna, än om det är nya, främmande saker.

Den där prickiga hunden som ligger på golvet springer Jippie omkring med varje morgon här hemma., och när kassarna med grejor stod i hallen innan vi åkte hemifrån så var han där och plockade upp den gång på gång. I sökområdet tittade han knappt på den....


Det låg också en apportbock på golvet i ett av sökområdena, och där var det nån lydnadstränad hund som snabbt plockade upp den... och sedan bar den med sig under söket, men de flesta brydde sig inte. 

Jag såg tyvärr inte så många hundar när de jobbade, jag sprang mest runt som nån sån där allt-i-allo hela dagen, men jag hörde ju förarnas glad tillrop när deras hundar lyckades, och ska man döma efter det så var det enbart en massa duktiga hundar där.

                                                   


Ja, det var roligt.... och det var en del av mina elever från tidigare kurser som var funktionärer och fanns vid varje sökområde för att hjälpa de olika ekipagen tillrätta. Så jätteroligt att de är så engagerade och vill "offra" en hel dag så att andra får träna sina hundar. Och som ett, inte så litet, plus i kanten så lärde de sig säkert en hel del genom att se så många främmande hundar och förare jobba.


Kartongerna på den här bilden innehöll ingen doftkälla. Golvet var fullt med kartonger, och i första omgången fanns det en doftkälla i en av dom. Sedan tog vi bort den kartongen och doftkällan sattes istället på brickstället som Salza undersöker på bilden här.Det var lite kul att se att en del hundar "tog för givet" att doftkällan fanns i en kartong när de kom in i samma sökområde för andra gången.  Så var det ju inte och jag hoppas det var en bra lärdom för dom... att inte ta för givet utan att de måste förvissa sig om var doften finns.

I uteförrådet hängde vi först upp doftkällan i en tesil som hängde och dinglade ner från taket. När vi sen var där och sökte så fanns doftkällan långt in under de där stolarna som Jippie håller på och undersöker.Här fanns doftkällan första gången i en gummistövel som stod på golvet. När Jippie sökte där så fanns doftkällan i den där kassen som hänger på stolen.   Och det var lätt, det sa alla hundarna... stöveln däremot var inte lätt.Kartonger visade sig vara spännande att undersöka, men här fanns doften under kanten på garderobsdörren.


Ja det var kul som sagt....  förhoppningsvis gav det lite nya erfarenhet till både hundar och förare, men huvudsaken var att alla, både tvåbenta och fyrbenta, hade roligt... det är ju det som är meningen med våra fritidsintressen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar