måndag 28 september 2015

Vi tränade igår....

Mina Nosework-elever ställde upp för ett träningspass igår, och då gjorde vi det lite annorlunda mot tidigare. Vi träffades på torget i Timrå, där finns en busshållplats och samhällets två butiker ligger där plus att det finns en, som det visade sig, enormt välbesökt bankomat där också. Där var folk som rörde sig överallt, bilar som parkerade, bussar som stannade vid hållplatsen, folk med rollator, folk med barnvagnar, folk med hundar, folk som satt på bänkarna som fanns där... ja, vi fick nästan alla sorters störningar som man kan tänka sig plus att det blåste riktigt rejält ute.

Jag och doggsen hade varit ute i skogen först, sedan kom jag lite tidigt för att rigga doftkällorna, och för att träna lite med Jippie, och då var det ganska så lugnt där jämfört med vad det var en timma senare.



Ett sökområde är scenen med alla bänkar, ett annat är trappan, ett tredje är ett av trädäcken där träden är planterade, ett fjärde är vid några bänkar och det femte stället är på en av stolparna vid "staketet".






Och det ar rejält svårt på sina ställen. Det blåste som sagt rejält och vindarna vände hit och dit utan nån ordning alls. Och det svåraste stället visade sig vara på scenen bland alla bänkar....




Men på det stora hela gick det jättebra. Alla doftkällor hittades, ganska så enkelt av någon och med lite mer möda av någon annan. Jippie fick söka innan de andra kom och han fixade allihop ganska så lätt, men hade problem bland alla bänkarna. Fast han löste det till slut....

Man såg också tydligt att alla störningar var lite olika svåra för hundarna. Det påminde oss i alla fall om vikten av miljöträning. Alla hundar är inte av födsel och ohejdad vana likgiltiga för sånt, och då måste man lägga ner lite tid och möda på att vänja dom så att dom förmår jobba oavsett vad som händer i omgivningen.

Jag hann träna lite lydnad med Jippie innan de andra kom också, och han är absolut noll påverkad av störningar runt omkring, och det är ju himla skönt. Men jag har ju faktiskt lagt lite möda på att vänja honom vid att inte bry sig om vad som händer runt omkring oss...  skönt att se att det funkar. Vi körde bara lite fritt följ, läggande under gång och inkallning, men det funkade finfint... eller... i alla fall lika bra som det brukar när vi är ensamma.

Men vi, jag och alla doggsen, åkte hemifrån klockan 9 och kom hem strax efter kl 15, och då kändes det som att vi hade lite rätt att slöa resten av dagen. Och det känns rätt skönt när man ser att hundarna verkar nöjda och snabbt slocknar när man kommer hem,

Och jag fick äntligen det där kortet på Ibsen och hans mini-avbild....  lika men ändå inte samma.








1 kommentar: