måndag 27 oktober 2014

Man får det man förtjänar....

En liten vinkling av ett känt ordspråk, men så är det ju inom hunderiet. Jag skulle egentligen göra lite nyttigheter vid datorn idag, men kikade in på FB först och fastnade förstås i ett inlägg där.

Nån gjorde en jämförelse mellan rallylydnad och vanlig tävlingslydnad, och förordade rallyn eftersom hennes hund sackade efter och hade tråkigt när det gällde vanlig lydnad, men i rallyn där låg hunden före och hade jättekul.

Förstår inte folk att det är dom själva som lär hunden vad som är roligt eller inte roligt? Om man själv trivs och har kul när man tränar, då smittar det över på hunden. Tycker man det är tråkigt, kanske svårt och lite jobbigt... då smittar det också över på hunden. Hundarna har inga förutfattade meningar om vad som är roligt eller inte, det lär dom sig under resans gång, alltså hänger det helt på oss att lära dom att tycka om det vi tränar.

Ett exempel på det är ju bruksproven. Tänk så många duktiga hundar det finns ute i skogen, och så icke-duktiga många av dom är när dom kommer in på lydnadsplanen. Och det har säkert i de allra flesta fall bara en förklaring... det är så våldsamt mycket roligare att träna skogsmomenten än att traggla lydnaden på planen, och det påverkar naturligtvis hundens prestationer. Hur ofta hör man inte folk säga nåt i stil med:  "det är jätteroligt att träna sök/spår/rapport, men lydnaden tycker både jag och hunden är tråkigt...". och då blir ju förstås resultatet därefter.

Jovisst, det kryllar av hundar som är duktiga både i skogen och på planen... men det finns, och har alltid funnits, ekipage som är supervassa på skogsmomenten men som ändå aldrig kommer nånstans eftersom lydnaden sedan inte räcker till.

Och det är förstås upp till var och en vad man tränar och hur man tränar. Men det är fel att säga att hunden inte tycker att just det eller det är roligt, för det är ju vi som lär dom vad som är roligt... eller tråkigt.

Ja det var morgonens tyckande det...

För övrigt började inte den här dagen så himla bra...  vid tretiden i natt nån gång vaknade jag av att husse hade storstädning. Då hade någon av hundarna inte fått liv i oss som sov utan använt ett par av husets mattor som toalett. Så det var bara att gå upp och hjälpa till med städningen och sedan slänga på lite kläder och gå ut med alla doggsen.

Men då var det skönt ute... folktomt, stjärnklart och helt stilla ute, men det var ju för tidigt att gå upp så jag återvände till sängen en stund. Klockan halv åtta skulle sedan bilen lämnas på verkstan, så det blev inte så lång sovstund. Och när jag vaknade nästa gång så var det mulet och regnet strilade ner igen...

Men pojkarna i huset har diarré idag, Jippie något värre än Ibsen tror jag. Och frånsett att det är synd om hundarna som har magbesvär, så kan man ju enbart säga jäkla skit om sånt när man inte har en trädgård att släppa ut hundarna i. Det kommer att bli mycket springande ut och in idag, för att inte tala om hur kul det är att tvätta tunga mattor. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar